Prospěšná čokoláda?

8.6.2006
rozpůlený plod kakaovníku s kakaovými boby uvnitř

Studie z nedávné doby ukázaly, že čokoláda může mít obdobné povzbuzující účinky jako např. čaj nebo káva. Obsahuje totiž obdobné alkaloidy – theobromin a kofein. Rovněž vysoký obsah hořčíku nezůstane bez vlivu. Musíme ovšem jíst čokoládu s vysokým obsahem vlastní kakaové hmoty, asi tak od 70% výše. To už je však velmi kvalitní druh, běžné čokoládové tabulky obsahují hlavně řepný cukr. Existují dokonce i studie, které se snaží prokázat, že na čokoládu může vzniknout i návyk. Nejsou však zatím dostatečně průkazné a ani zastoupení alkaloidů v čokoládě tomu příliš nenasvědčuje. Takže vznik jakékoli závislosti na čokoládě, pokud vůbec existuje, bude spíše problémem psychickým a sociálním, nežli záležitostí chemických interakcí na receptorech v našem mozku.

 
Odeslat komentář k článku "Prospěšná čokoláda? "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Prospěšná čokoláda? " e-mailem

Diskuse/Aktualizace